Een aantal jaar geleden waren we met een groep jongeren in het zuiden van het land. Met als doel om te evangeliseren. De boodschap van Kerst bij de mensen brengen. In tweetallen gingen we huis aan huis om folders te verspreiden en mensen uit te nodigen voor de kerstbijeenkomst. Er kwamen verschillende reacties. Weerstand, verzet, nieuwsgierigheid, vragen en soms kregen we helemaal geen reactie.
We waren al even bezig toen ons oog viel op een auto die in de straat stond geparkeerd waar we bezig waren. Op de auto stonden allerlei teksten ter ere van de duivel. Aangrijpend. Even zagen we iets van de duisternis, die zo lijnrecht stond tegenover de boodschap van het Licht.
Ondertussen gingen we verder en belden aan bij de verschillende huizen. Deuren gingen open en sommige deuren bleven dicht. Totdat er een deur openging en er een man voor ons stond. Hij keek ons doordringend aan. We legden uit met welke reden we aan de deur stonden en of we hem een folder en eventueel ook een boekje mochten geven. Op dat moment voelde ik iets van strijd. Ik zag een worsteling in zijn ogen. Het leek of hij wel wilde, maar tegelijkertijd het niet durfde. Een verlangen en een verzet. Hoe het uiteindelijk is afgelopen weet ik niet meer goed, volgens mij hebben we hem wel een foldertje kunnen geven. De deur ging dicht en we liepen verder. We keken elkaar aan. ‘Dacht jij ook wat ik dacht toen we daar stonden?’ Allebei moesten we direct weer denken aan die auto. Was deze man in de macht van de satan?
Dit soort situaties kom je misschien niet dagelijks tegen. Tegelijkertijd is dit wel werkelijkheid. Ver weg, maar ook dichtbij. In het groot en in het klein. Heel zichtbaar en soms (misschien in onze kringen wel vaker) meer onzichtbaar. Maar er is altijd een strijd gaande. De duivel zit nooit stil.
Heel eerlijk gezegd kostte het me wel wat moeite om hierover te schrijven. Eigenlijk durfde ik niet goed. En telkens als ik dacht: nu ga ik het doen, kwam er weer iets tussen. Over strijd gesproken. Toch wilde ik erover schrijven, omdat ik zo vaak zie en voel dat de duivel zo hard bezig is. Doorzien we zijn listen? Strijden we ertegen?
In dit blogartikel zoomen we in op de tactieken en listen van de duivel. Om ze te herkennen in ons eigen leven en om ertegen te strijden. Eén van zijn tactieken is verleiden. Daarover kun je een eerder blogartikel teruglezen: https://www.moeskruid.nl/verboden-boom/.
Onze tegenstander
Het bestaan van satan komt terug in de hele Bijbel. In het Oude Testament en in het boek Job komt hij vooral voor als de satan, wat betekent: tegenstander of aanklager. Hij is de grote tegenstander van God en van alle gelovigen. ‘Vanaf zijn allereerste succes in het verleiden van Adam en Eva tot zonde, wordt satan gezien als strijdend tegen de mensheid in het algemeen en de gelovigen in het bijzonder’ (KJV Studiebijbel). In het Nieuwe Testament wordt vaker de naam duivel gebruikt, wat verrader of lasteraar betekent.
In het boek Job krijgen we een inkijkje in hoe de duivel te werk kan gaan. God vraagt aan de duivel: Vanwaar komt gij? Het antwoord luidt: Van om te trekken op de aarde en van die te doorwandelen (Job 1:7, 2:2). De kanttekeningen noemt daarbij dat het werk van de duivel is om: ‘alles te doorlopen en te doorsnuffelen, om degenen die op hun hoede niet zijn, te grijpen, en die nog enigszins wachthouden, te kwellen en te bespringen’. Of zoals in 1 Petrus 5:8 staat: Zijt nuchter en waakt; want uw tegenpartij, de duivel, gaat om als een briesende leeuw, zoekende wien hij zou mogen verslinden.
De duivel is dus dagelijks bezig om te zoeken, te grijpen, te laten struikelen, te verleiden en te kwellen. Daarbij maakt hij gebruik van verschillende tactieken. ‘Wanneer de duivel er in slaagt om ons leven vol te proppen met zaken die er niet toe doen, maakt hij ons feitelijk ineffectief voor het bereiken van Gods wil voor ons leven’ (Stoorvogel). Omdat hij al 6000 jaar ervaring heeft, is het belangrijk om zijn tactieken te doorzien en te herkennen. Want zijn gedachten zijn ons niet onbekend (2 Korinthe 2:11).
Verschillende strategieën
In de Engelse studiebijbel worden vier strategieën genoemd die de satan gebruikt in zijn strijd tegen de gelovige. Hieronder een vrije vertaling ervan:
- Verleiding: satan leidt je van het pad af door je te verleiden met zondige vruchten die afgestemd zijn op jouw smaak. Hij kent jouw zwakheden en stemt daarop af.
- Obstakels: hij plaatst obstakels op je weg waardoor je vastloopt. Dit kunnen allerlei alledaagse dingen zijn, zoals: drukte, eenzaamheid en vermoeidheid. Met als doel om je te ontmoedigen.
- Misleiding: hij maakt valkuilen door je te misleiden over God en Zijn waarheid, zoals hij al deed bij Eva in het Paradijs.
- Tegenwerking: hij verzet zich voortdurend tegen elke stap van heiligmaking. Hij belemmert je gehoorzaamheid aan God. Vooruitgang van de gelovige betekent achteruitgang van de duivel.
Concreet kan dit er in allerlei situaties verschillend uitzien. Hij maakt daarbij gebruik van verschillende middelen. In het leven van Job maakte de duivel onder andere ook gebruik van de vrouw van Job om hem harde gedachten over God te geven. Iemand die heel dichtbij staat. Sluw en listig. Het kenmerkt de duivel.
Misschien herken je het wel. Die momenten dat er soms precies een ruzie ontstaat nadat je uit de kerk bent gekomen. Of dat je aan je Bijbelstudie wilt beginnen en er opeens allerlei to-do dingen door je hoofd flitsen. Of dat je het voornemen had om op een avond extra in de Bijbel te lezen of een preek te luisteren en je er achteraf opeens achter komt dat je het helemaal vergeten bent doordat er onverwachts iets tussenkwam. Of herken je dat er soms allerlei gedachten door je hoofd kunnen gaan over God waar je van schrikt? Zomaar wat concrete voorbeelden waar de listen van de satan achter schuil kunnen gaan. Misschien herken je deze voorbeelden niet, maar ervaar je de geestelijke strijd in je leven op een andere manier.
In het boek Brieven uit de hel van C.S. Lewis komen hele concrete voorbeelden naar voren op welke manier de duivel zijn tactieken inzet. Achter soms hele schijnbaar onschuldige dingen die er gebeuren kunnen zijn listen schuilgaan. Een aanrader om te lezen wanneer je zijn listen beter wilt herkennen, want op die manier kunnen we er ook tegen strijden.
Strijden
Misschien ben je wel moedeloos en bang geworden na bovenstaande. Wat heeft de satan veel macht! Angst is satans favoriete werktuig. Maar… hij heeft niet het laatste woord! We hoeven niet met bovenstaande te eindigen. De troost in deze strijd is dat satan al is verslagen door de dood en opstanding van Christus. Jezus is de Overwinnaar! Hij kan ook de macht van de satan in jouw leven overwinnen.
In de Engelse studiebijbel worden bij de verschillende strategieën ook handvatten gegeven hoe je daartegen kunt strijden. Want: Doet aan de gehele wapenrusting Gods, opdat gij kunt staan tegen de listige omleidingen des duivels (Efeze 6:11).
In de strijd tegen eerder genoemde vier strategieën: verleiding, obstakels, misleiding en tegenwerking kan onderstaande je helpen:
- Ken je zwakke plekken en bouw op die plekken versterkingen op tegen de satan.
- Vlucht naar de Heere als je Kracht en Rots. Gebruik de middelen van genade (Bijbel, gebed, prediking, sacramenten). Ga regelmatig om met andere gelovigen.
- Dompel jezelf onder in Gods Woord. Ken het Woord. Laat dat je hoofd en hart vervullen.
- Zie op Christus. Bid tot Hem om behoud. Hij kan de muren die satan opbouwt, afbreken. Hij kan je bevrijden van de boeien waarmee de satan je wil binden.
De duivel kan veel. Hij is heel machtig, maar onze God is almachtig! God heeft het laatste woord. Laat dat je bemoedigen en aansporen in de strijd.
Om het met Luther te zingen:
Ons staat de sterke Held ter zij,
dien God ons heeft verkoren.
Vraagt gij zijn naam? Zo weet,
dat Hij de Christus heet,
Gods eengeboren Zoon,
Verwinnaar van de troon:
de zeeg’ is ons beschoren!
(…)
Gods Woord houdt stand in eeuwigheid
en zal geen duimbreed wijken.
Beef, satan! Hij, die ons geleidt,
zal u de vaan doen strijken!
Dit blogartikel werd geschreven door Yvonne.
Geef een reactie