‘De Bijbel is het geïnspireerde Woord van God’, zeg jij misschien. ‘Nu moet je het niet moeilijker maken dan het is. Dat weet toch iedereen’. En dat is ook zo.
Maar… voel je dat ook altijd zo? Als je na vijftien hoofdstukken van Jeremia ziet dat je er nog 37 te gaan hebt? Als je hoofdstuk na hoofdstuk leest van onheilsprofetieën over de omliggende volken? Of als je een mooie geschiedenis leest, maar je afvraagt waarom het in de Bijbel staat? Voel je dan ook dat je met Gods eigen Woord te maken hebt?
Ik heb er wel eens moeite mee om dat te zien. Ik voel wel eens een inwendige zucht als ik weer zo’n moeilijk Oudtestamentisch Bijbelgedeelte voor me zie liggen. Ik vind het wel eens moeilijk om te begrijpen wat de Heere met deze woorden tot mij te zeggen heeft.
Deel van een geheel
Het helpt mij dan om die moeilijke tekst en dat lastige hoofdstuk niet op zichzelf te zien, maar als onderdeel van het hele Bijbelboek, en als onderdeel van de hele heilsgeschiedenis. Paulus schrijft aan Timotheüs:
Al de Schrift is van God ingegeven, en is nuttig tot lering, tot wederlegging, tot verbetering, tot onderwijzing, die in de rechtvaardigheid is (2 Timotheüs 3: 16). De héle Schrift is dus niet alleen door God geïnspireerd, maar is ook nuttig. Dat zien wij misschien niet altijd, maar dat is wel wat God Zelf zegt. Dat is wat de Heere wil dat wij weten over Zijn Woord. Daarom helpt het ook om elk Bijbelgedeelte dat we lezen, te zien in het geheel van de Schrift.
In Moeskruid – gids voor stille tijd voor vrouwen vandaag vindt je een hoofdstuk over het ‘Eeuwige Verhaal’. Die titel duidt er niet op dat de Bijbel slechts een verhaal is, dat niet waar gebeurd zou zijn, maar dat het een waargebeurd Verhaal is dat zich uitstrekt van eeuwigheid tot eeuwigheid. In hoofdstuk 4 wordt je in vogelvlucht meegenomen langs de gebeurtenissen van het Oude en Nieuwe Testament, in de hoop dat je ziet wat de Bijbel je wil laten zien: dat alles wat mensen doen roept om straf en dat alles heenwijst naar Christus en de verlossing die er is in Hem.
Hoe doe je dat? Hoe kijk je naar het grote verband van de Bijbel, voor het Bijbelgedeelte dat je vandaag leest?
Hoe vind ik de boodschap voor mij?
Bijbellezen is zo moeilijk, omdat ik de Bijbel zo vaak niet-begrijpend gelezen heb. Omdat ik zo vaak gedacht heb dat de boodschap voor mij er in deze tekst, in deze pericoop moest zijn, zonder te beseffen welke plaats dit hoofdstuk en dit Bijbelboek heeft in Gods grote Verhaal.
Daarom vraagt Bijbellezen om werk. Het gaat niet vanzelf. We mogen bidden of de Heere onze ogen wil openen door Zijn Heilige Geest, maar ook de hand aan de ploeg slaan.
- Lees het Bijbelboek zo mogelijk helemaal
- Waar speelt dit zich af?
- Wanneer speelde dit zich af?
- Welke kernthema’s komen in dit boek aan de orde?
Het antwoord op deze eerste vragen onderzoek je voor je het Bijbelboek dagelijks in je stille tijd begint te lezen. Misschien kun je er een avond voor vrijmaken om je op deze manier voor te bereiden op het bestuderen van een nieuw Bijbelboek. Maak aantekeningen terwijl je leest en onderzoek doet naar de plaats, de tijd en de kernthema’s van het Bijbelboek. Je kunt hierover veel informatie vinden in de Bijbel met uitleg, een studiebijbel en/ of een Bijbelse atlas.
Dagelijks lezen
Ontdekken
- Vat de tekst die je leest in je eigen woorden samen
- De 6 W-vragen
- Waar speelt de geschiedenis zich af?
- Wie zijn de hoofdpersonen in dit gedeelte?
- Wat zeggen ze? Wat doen ze?
- Wie reageert daarop? Hoe? Waarom?
- Waarom moesten deze gebeurtenissen plaatsvinden?
- Waarom zou dit gedeelte in de Bijbel staan?
- Welke vragen komen bij je op terwijl je dit gedeelte leest? Schrijf ze op.
- Maak een tekeningetje bij de tekst.
- Lees de kanttekeningen of uitleg bij dit Bijbelgedeelte.
Begrijpen
- Neem de tekst verder onder de loep”:
- Wat lees je in de tekst over Wie de Heere is?
- Wat lees je in de tekst over zonde of over Gods oordeel?
- Wat lees je in de tekst over genade of verzoening?
- Lees je in de tekst over een belofte of vervulling van een belofte?
- Lees je in de tekst een opdracht, aansporing of waarschuwing?
- Hoe zou het voor de oorspronkelijke doelgroep geweest zijn om deze boodschap te horen of te lezen, denk je?
- Zie je in dit Bijbelgedeelte een patroon of thema dat je herinnert aan andere Bijbelgedeeltes?
- Zoek tekstverwijzingen op;
- Schrijf (een gedeelte van) het gedeelte over.
- Vergelijk met andere bronnen: een goede Bijbelverklaring en bijvoorbeeld de belijdenisgeschriften.
Toepassen
- Wat kan ik van dit tekstgedeelte leren voor mijn hart? En voor mijn leven?
- Wat wil de Heere mij bekendmaken over Zichzelf?
- Wat wil de Heere mij leren over mezelf?
- Wat vraagt de Heere van mij?
- Wat is er in de tekst voor mij tot voorbeeld?
- Waarin moet ik veranderen?
- Waarin herken ik mijzelf in dit Bijbelgedeelte?
- Wat heeft de Heere hierdoor tot mij te zeggen?
Moet ik dat allemaal doen?
Misschien zakt de moed je nu in de schoenen en denk je: ‘moet ik dat écht allemaal doen?’ Deze Richtingwijzers zijn niet bedoeld om je moedeloos te maken, maar om je te helpen de Bijbel zoekend te lezen. Zoekend, naar Gods Boodschap. Zoekend, naar Christus Zelf. De Heere geeft ons Zijn Woord omdat Hij Zich bekend wil maken aan mensen. We mogen Hem vragen om onze ogen te openen. Hij vraagt ons om Zijn Woord te openen, te lezen, te bestuderen.
Met deze Richtingwijzers kan dat elke dag een beetje. Al gebruik je maar één vraag per keer, of één vraag uit elk van de drie categorieën. Lees de Bijbel zoekend. Zoekt den HEERE, terwijl Hij te vinden is (Jesaja 55: 6).
De Richtingwijzers worden in het boek uitgebreider uitgelegd. Een mooie flyer met alle Richtingwijzers ontvang je ook bij het notitieboek. In de videoworkshops ‘Maria Magdalena en stille tijd voor vrouwen vandaag‘ kun je verder oefenen met het gebruiken van de Richtingwijzers bij het zoekend Bijbellezen.
Foto: Mirjam van der Wart
Geef een reactie