1 Korinthe 6
Er zijn in de eerste hoofdstukken van Korinthe al veel thema’s langsgekomen. De gemeente wordt vermaand over allerlei zaken. Waarom confronteert Paulus hen met zoveel verschillende zaken? Wat is zijn doel? Aan de gemeente Gods die te Korinthe is, den geheiligden in Christus Jezus, den geroepen heiligen. Zo begon Paulus de brief aan de gemeente van Korinthe. Deze begroeting vormt de basis voor hoe hij hen in de hele brief aanspreekt. Hij houdt hen een spiegel voor: Gemeente van Korinthe, jullie zijn van God. Jullie zijn geheiligd in Christus. …maar gij zijt afgewassen, maar gij zijt geheiligd, maar gij zijt gerechtvaardigd in den Naam van den Heere Jezus en door den Geest onzes Gods. (1 Korinthe 6:11) Jullie zijn door Hem apart gezet en geroepen om heiligen te zijn. Wat heeft dit voor invloed op jullie leven? En heeft dat ook invloed op jouw en mijn leven?
Opdracht
De rode draad die door deze brief loopt is: Zijt heilig, want Ik ben heilig. (1 Petrus 1:16) Levensheiliging is een opdracht. Niet alleen iets voor fanatieke christenen, maar voor iedere christen. Waarom? God is heilig en wij mensen moeten heilig zijn zoals Hij. Een opdracht waarbij we ons niet kunnen verschuilen achter onze zondigheid en onmacht om heilig te zijn. Maar hoe kan ik dan ooit heilig zijn zoals God dat van mij vraagt? De gemeente van Korinthe wordt aangesproken met geheiligden in Christus Jezus. Ze worden niet teruggeworpen op zichzelf, maar gewezen op in Wie ze geheiligd zijn. Levensheiliging heeft alles te maken met een leven met Jezus.
Het is niet alleen Gods opdracht, maar ook Jezus’ verlangen. Dat kunnen we lezen in Johannes 17. Nadat Hij gebeden heeft om bewaring van Zijn discipelen, bidt Hij ook om heiliging. Heilig hen in Uw waarheid; (…) En Ik heilig Mijzelven voor hen, opdat ook zij geheiligd mogen zijn in waarheid. Hier bidt Jezus om heiliging voor Zijn discipelen. Om een leven dichtbij God. Zodat ze op Hem zouden gaan lijken.
Levensheiliging kan alleen vanuit de verbondenheid aan Jezus. Zoals de ranken geen vrucht kunnen dragen zonder aan de wijnstok verbonden te blijven, zo kunnen wij zonder Hem niets. (Johannes 15) Ook niet heilig zijn voor Hem. Heiligmaking is niet hetzelfde als werkheiligheid. Voordat we heilig kunnen leven, moeten we van en aan Hem verbonden zijn.
Daarom was het zo belangrijk dat de gemeenteleden van Korinthe heilig en tot eer van God zouden leven. Ze waren aan Hem verbonden. Want gij zijt duur gekocht; zo verheerlijkt dan God in uw lichaam en in uw geest, welke Godes zijn. (1 Korinthe 6:20) Er hing een prijskaartje aan hun leven. Ze waren duur gekocht. Gekocht door Jezus’ bloed. Ze waren niet meer van zichzelf. Ze behoorden toe aan God. Dat was de reden waarom Paulus hen vermaande. En jij? Wie behoor jij toe?
Is het jouw enige troost in dit leven en straks als je sterft dat je niet meer van jezelf, maar het eigendom van Jezus Christus bent? (HC zondag 1) Als je nog niet verbonden bent aan Hem, richt je dan niet in de eerste plaats op levensheiliging, maar richt je op het kennen van Hem. Hij kwam niet voor heilige mensen, maar voor zondaars. Je hoeft niet eerst heiliger te zijn voordat je welkom bent bij Hem. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken dat verloren was. (Lukas 19:10)
Zuiveren
In het woord heiligen ligt de betekenis van afzonderen, toewijden aan en zuiveren van. In hoofdstuk 5 hebben we nagedacht over de opdracht die de Israëlieten kregen om het zuurdesem uit de huizen te verwijderen met het Pascha. Een teken van het zuiveren van alle vuiligheid en zonden. In deze brief komen er allerlei concrete zonden voorbij. Zonden die de gemeenteleden weg moesten doen uit de gemeente en uit hun persoonlijk leven.
Misschien ben je ook wel aan de slag gegaan om het zuurdesem uit je huis te verwijderen. Heb je het een en ander opgeruimd in je leven waarvan je voelde dat dit niet past bij een leven met God. We kunnen levensheiliging zo snel koppelen aan uiterlijke dingen, maar hoe zit het met onze verlangens, begeerten en ons denken? Dát moet gezuiverd, geheiligd, vernieuwd worden. Dat gaat veel dieper dan uiterlijke zaken. We moeten anders leren denken, wat Paulus in de brief aan de Romeinen schrijft. Daarover kun je een eerder blogartikel teruglezen. (https://www.moeskruid.nl/vernieuwd-denken/)
Bij levensheiliging gaat het om het zuiveren van het zuurdesem uit ons hart. De oude mens moet sterven. Iedere dag weer. Dat zijn onze diepste verlangens, prioriteiten, begeerten en ons denken. Wat zit dat diep. Waar zit je graag van te dromen? Wat vult je bewustzijn als er niets anders is om over na te denken? Waar geef je feitelijk veel geld aan uit? Waar leef je voor? Wat zit er achter je emoties? De meest basale vraag die God aan ieder mensenhart stelt: heeft er naast Jezus Christus iets of iemand anders aanspraak gekregen op het vertrouwen, de eerste aandacht, de loyaliteit, de dienst, de vrees en vreugde van je hart? (Tim Keller) Herken je dat je dan soms zonden tegenkomt in je leven waarvan je eerder niet wist dat het zonden waren? Zonden die andere mensen niet aan de buitenkant zien, maar die in de verste hoeken van je hart zitten. We kunnen die oude mens met al die diepe verlangens en begeerten nog zo voeden. Zoals ik een keer in een preek hoorde: Kind van God, geef nou je oude mens geen eten meer. Stop nou om de oude mens voedsel te geven. Zodat die zal sterven. Voed de nieuwe mens! Dan komen er nieuwe verlangens en begeerten. Daarover schrijft Paulus ook in de andere brieven, onder andere in Efeze 4 en Kolossenzen 3.
Hoe?
Heiligmaking is gelijkvormigheid aan het beeld en het voorbeeld van Christus. Hoe meer de gelovige op Jezus lijkt, hoe meer hij toeneemt in heiligheid. (Winslow) Misschien voel je na al het bovenstaande jezelf wel machteloos, zondig en onheilig. Hoe kan ik ooit heilig worden? Ik ben nog zo vol zonden. Mijn leven is verre van een heilig leven. Een dominee zei het eens zo (en laat dit je bemoedigen) Heere, als U bent gekomen om te reinigen, te heiligen, begin dan bij mij. Ik kan het niet. Doet U het alstUblieft. Dat blijft een levenspatroon. Ook na de rechtvaardigmaking. Je handen uitstrekken: doet U het alstUblieft. Jezus kwam niet om ons te redden en ons daarna zelf aan de slag te laten gaan. Nee, als je Hem hebt leren kennen, moet je dichtbij Hem leven en je laten heiligen door Zijn Geest. Als vanuit een bron vloeit de heiligmaking vanuit Christus de ziel van de heiligen binnen. Hun heiligmaking komt niet zozeer tot stand door hun worstelen, inspanningen, geloften en voornemens, als wel door hun vereniging met Hem. (Jeremiah Burroughs) We kunnen onze blik op de momenten waarin we onze onheiligheid voelen zo naar beneden richten, maar daar vinden we het nooit. Richt je oog op Jezus en leef dichtbij Hem.
Paulus hield de gemeente van Korinthe voor wie ze waren. Dat was de basis van hun leven. Afgewassen. Geheiligd. Gerechtvaardigd. Duur gekocht. Ze moesten zijn wie ze zijn, niet wie ze vroeger waren. Als je de Heere liefhebt en Hem kent, wat zou het voor verschil maken als je dit ’s morgens bedenkt voordat je de dag begint? Ik ben gewassen. Ik ben geheiligd. Ik ben gerechtvaardigd. Er hangt een prijskaartje aan mijn leven: ik ben duur gekocht door Jezus’ bloed. Mijn lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Ik ben niet meer van mezelf, maar ik behoor Hem toe. Wat een onbevattelijke rijkdom als je dit mag weten. Wat een genade, onverdiend. Om zo voor de Heere te leven en te wandelen in het licht van Gods Woord. Zou dat je verlangens, begeerten en je denken niet beïnvloeden? Dan is levensheiliging nog steeds een opdracht en tegelijk een rusten aan Jezus’ voeten om het van Hem te leren.
Heil’ge Jezus! vorm mijn leden,
Mijn krachten en begeerlijkheden
Dat aan mij alles U gelijk’,
’t Oog in ’t zien, de voet in ’t wand’len;
Dat in mijn denken, spreken, hand’len,
In alles uwe beeld’nis blijk’:
Hervorm vooral, volmaak
Mijn hart naar uwe smaak;
Heil’ge Jezus!
O, heilig mij!
Tot ik als Gij
Geheel volmaakt en heilig zij. *
(*Een couplet uit een lied wat geschreven is door Jodocus van Lodenstein (1620 – 1677) en later door Abraham Rutgers is bewerkt.)
Dit blogartikel werd geschreven door Yvonne. Het Moeskruidteam stelt zich hier aan je voor.
Foto: Mirjam van der Wart
Geef een reactie