Misschien heb je het boek of de website al een paar keer voorbij zien komen, of doe je sinds kort mee met de Moeskruid Bijbelleesgroep. En nu vraag je je af: waarom die naam? Waar staat Moeskruid voor?
Moeskruid staat voor roeping en verwachting
Als ik in mijn moestuintje werk en ik wil graag tomaten kweken, dan weet ik dat ik moet zaaien, water geven, onkruid wieden, uitdunnen en nog veel vaker water geven en onkruid wieden. Dat weet iedereen. Als je een plant aan zijn lot overlaat, dan hoef je er niet veel van te verwachten. Tegelijk weet ik ook, dat ondanks al mijn harde werk in de tuin, mijn oogst kan mislukken als de zon te weinig schijnt of als er teveel regen valt. Al werk ik nog zo hard, ik ben afhankelijk van Gods zegen. Zo is het ook in onze stille tijd. Aan de ene kant moet ik gráven in het Woord. Ik moet er elke dag de tijd voor nemen. Niemand anders kan het voor me doen. Ik moet zelf de Bijbel open doen en gaan lezen, schrijven, studeren, bidden. Maar tegelijk ben ik voor de zegen helemaal afhankelijk van God. Die zegen hoef ik niet zelf te maken. Ik mag die zegen van Hem verwachten. Daar aan herinnert mij het woord Moeskruid.
Een acronym als hulpmiddel
Maar er is meer. Het woord MOESKRUID is ook een acronym. Eentje die je kan helpen om je stille tijd vorm en inhoud te geven. In het kort:
- De M staat voor Martha en Maria. Vrouwen door alle eeuwen heen hebben zich geïdentificeerd met een van deze twee. ‘Ik ben meer een Martha’, hoor je dan iemand zeggen. Maar de vraag die ik je zou willen stellen is: ‘wat maakt jou vandaag bekommerd en ontrust? Wat mag je bij de Heere Jezus brengen? En: kies jij vandaag het beste deel? (Zie Lukas 10: 38-42)
- De O staat voor Oogmerk, ons doel met stille tijd. Waarom lees jij de Bijbel en bid je tot God? Is je doel vooral je eigen voordeel? Of is je doel de eer van God? Het is goed om jezelf dat af te vragen als je de Bijbel opendoet. Wat beweegt mij eigenlijk? En dat weer bij de Heere God te brengen.
- De E staat voor het Eeuwigheidsperspectief. In hoofdstuk 4 van het boek Moeskruid – gids voor stille tijd voor vrouwen vandaag neem ik je mee in het grote Verhaal van de Bijbel. De Bijbel is geen verzameling verhalen die losstaan van elkaar. Elk hoofdstuk is met zorg door de Heere Zelf geregisseerd en geïnspireerd. Als je je dat probeert te realiseren als je de Bijbel leest, dan ga je lezen met andere ogen. Waardoor je zelf heel klein wordt en God heel groot.
- De S staat voor stilte. Voor veel vrouwen is stilte vinden een uitdaging in de drukte van alledag. Wanneer vind je een half uurtje, of een kwartiertje maar, om in stilte bij de Heere te komen? En als je wel stilte van buiten hebt, hoe wordt je dan stil van binnen? Daar denk je bij de S over na.
- De K staat voor een Kort gebed. Het is goed om je stille tijd te beginnen met een kort gebed, een vraag aan God om hulp, om wijsheid, om een luisterend oor, zodat je Zijn stem mag verstaan.
- De R staat voor de Richtingwijzers. Ik maakte een eenvoudige set met vragen die je jezelf bij elk Bijbelgedeelte kunt stellen. Met een pen en een notitieboek en deze Richtingwijzers kun je veel bewuster de Bijbel lezen en veel meer ontdekken dan je in eerste instantie zou denken.
- De UI staat voor het UItstorten van je hart bij de Heere. We mogen alles aan Hem vertellen en alles aan Hem vragen wat we nodig hebben. In het boek geef ik je in dit hoofdstuk een heleboel suggesties voor het inrichten van je gebedsleven. Zelf gebruik ik daarvoor een gebedsdagboek. In de videoworkshops laat ik daar iets van zien.
- Tenslotte staat de D voor Danken en Delen. We mogen God danken voor wat Hij geeft in Zijn Woord en we mogen er iets van uitdelen aan anderen. De D is ook van Documenteren. Schrijven tijdens je stille tijd helpt je niet alleen op het moment zelf om bewuster met de Bijbel bezig te zijn, maar helpt je ook om later terug te zien en je te herinneren wat de Heere je geleerd heeft door de tijden heen.
Hoe werkt dat praktisch?
Hoe ga je nu daadwerkelijk met deze letters aan de slag in je stille tijd? En moet het persé zo? Om met het laatste te beginnen: nee hoor. De Heere vraagt ons in de Bijbel om Zijn Woord te onderzoeken en het in ons te laten wonen. Het woord van Christus wone rijkelijk in u (Kolossenzen 3: 16). Hij zegt niets over de Moeskruid methode. Die wil enkel een hulpmiddel zijn. Je kunt de Bijbel heel goed lezen zonder Moeskruid.
Als je zo’n hulpmiddel wel kunt gebruiken, omdat je het soms lastig vindt om zelf stille tijd te houden en te bedenken hoe je dat wil doen, dan kan het Moeskruid Notitieboek handig zijn. Je krijgt daar een flyer bij waar alle stukjes van de MOESKRUID methode kort worden uitgelegd en de Richtingwijzers die je kunnen helpen bij het Bijbellezen. In het notitieboek vind je voor elke dag het MOESKRUID format dat je kunt invullen.
Het is ons gebed dat Moeskruid een hulpmiddel mag zijn waardoor veel vrouwen (weer) meer zelf de Bijbel gaan lezen en gaan ontdekken dat stille tijd geen plicht, maar een voorrecht is!
Dit blogartikel werd geschreven door Elise.
Geef een reactie