De Openbaring aan Johannes is een Bijbelboek waar ik lang een beetje ‘bang’ voor was. Want het is zo onbegrijpelijk. Best onheilspellend ook. En er is zoveel verschil van mening over. Wie ben ik dan om te denken dat ik het wel begrijpen kan? Toch doen we onszelf tekort als we het laatste Bijbelboek niet lezen. In Openbaring 1:3 staat: Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden dezer profetie, en die bewaren hetgeen in dezelve geschreven is; want de tijd is nabij.
Prentenboek
Het boek Openbaring is niet geschreven voor theologen of intellectuelen alleen. Misschien juist niét. Ik hoorde iemand zeggen: ‘Boeken voor kinderen hebben grote illustraties en weinig tekst. Bij het boek Openbaring is dat ook zo. Het staat vol met beelden die aan Johannes werden getoond en aan de gemeenten werden voorgelezen. Het vraagt van ons om te luisteren als een kind. Jonge kinderen begrijpen niet altijd alles wat ze horen. Maar ze laten zich daardoor niet afschrikken. Integendeel: ze vragen steeds opnieuw of hun moeder het boek wil voorlezen.’
Relevantie van Openbaring
Daarom gaan we met de Moeskruid Bijbelleesgroep beginnen met het lezen van dit Bijbelboek. Niet omdat we alles begrijpen. Niet omdat we overal een antwoord op hebben. Maar wel omdat dit Bijbelboek zo relevant is voor de tijd waarin we leven. Het gaat over de dingen die ‘haast geschieden moeten’.
We weten niet precies hoe lang het nog duurt voor de Heere Jezus terugkomt. Maar alles wijst erop dat het niet zo heel lang meer kan duren. Voor Hij komt zullen er moeilijke tijden komen. Zijn we daarop voorbereid? We hebben sterkte wortels nodig om de storm aan te kunnen. Olie in de lamp, voordat de duisternis invalt.
Het boek Openbaring laat ons zien dat Christus Koning is en dat Hij regeert. Als je mag weten dat je geborgen bent achter het bloed van het Lam, is het boek Openbaring daarom zo troostvol. Als je leeft in ongeloof, is het boek een waarschuwing. Wat doen Gods oordelen met jou? Moet ook over jou gezegd worden ‘en zij bekeerden zich niet’ (Openbaring 16: 9, 11)?
Leeswijzers
In het boek ‘Openbaring begrijpen’ geeft Steef Post zeven leeswijzers bij het lezen van het boek Openbaring. Als je het boek hebt, zijn deze hoofdstukken echt aan te bevelen. De leeswijzers zijn heel nuttig bij het lezen van het boek Openbaring. Voor wie het boek niet heeft, volgt hier (met toestemming van de auteur) een compacte beschrijving van de leeswijzers .
- Maak het niet te moeilijk.
Openbaring is geschreven voor eenvoudige mensen. De meest voor de hand liggende verklaring is vaak de beste. Om niet vast te lopen op wat je niet begrijpt, helpt het om te beginnen bij wat je wel begrijpt en vandaaruit de tekst verder te verkennen. - Houd het doel voor ogen.
Openbaring is een profetie. Het is niet bedoeld om naast het nieuws te leggen en daarmee precies te berekenen wanneer de wederkomst zal zijn. Openbaring is een troostboek. Jezus Christus is Koning, Hij heeft overwonnen en zal rechtdoen. - Begin bij het begin.
Openbaring is niet begonnen als Bijbelboek, maar als brief aan de zeven gemeenten in Klein-Azië. Bedenk hoe vervolgde christenen in Klein-Azië deze brief hebben begrepen en gehoord. Met hen is Openbaring gericht aan de gemeente van alle eeuwen. - Weet waar je bent.
Structuur is in Openbaring belangrijk. De eindtijd wordt in Openbaring steeds weer vanuit een ander gezichtspunt beschreven. De gebeurtenissen komen meerdere keren terug. De beschrijving van de oordelen vanuit de zeven zegels, de zeven bazuinen en de zeven schalen kun je lezen als drie parallelle straten, die dezelfde weg beschrijven op een andere manier. Naar het einde toe vindt een intensivering plaats, de hevigheid van de oordelen over de wereld neemt steeds verder toe. - Stap in de wereld van symbolen.
Zet de bril der symbolen op om Openbaring te begrijpen en te waarderen. Zo is het getal drie het getal van God, verwijst vier naar de vier windstreken dus naar de hele aarde. Zeven is het getal van de goddelijke volmaaktheid, tien verwijst naar veel en twaalf naar volheid. De kleur wit staat voor reinheid en ook voor overwinning, goud voor heerlijkheid en glorie, rood voor bloed. Het helpt om tekstverwijzingen te gebruiken (vaak naar het Oude Testament) om de symbolen te begrijpen. Belangrijke betekenissen worden overigens ook in de tekst uitgelegd (bijv. in Openbaring 1:20). - Gebruik je hele Bijbel.
Er zijn in Openbaring enorm veel verwijzingen naar andere plaatsen in de Bijbel. Het Bijbelboek Openbaring maakt op indrukwekkende manier duidelijk hoezeer alle Bijbelboeken samenhangen. Ze helpen om de betekenis van de tekst te begrijpen en te verdiepen. De Bijbel legt zichzelf uit. Er zijn bijvoorbeeld lijnen tussen Genesis 1 en 2 en Openbaring, want de eerste schepping zal voorbijgaan (aan het begin van de Moeskruid Bijbelstudie over Genesis hebben we hier naar gezocht). Diverse oordelen in Openbaring houden verband met de plagen in Egypte, enz. enz. Schrift met Schrift vergelijken helpt om de diepere betekenis te leren kennen van zowel Openbaring als de teksten uit het Oude Testament. - Lees biddend.
Gods Woord lezen kan niet zonder gebed. Openbaring vraagt om schuldbelijdenis, dankzegging, lofprijzing en gebed voor jezelf en de ander. Het boek Openbaring leert ons ook veel over gebed en lofprijzing.
De profetie lezen, horen en bewaren
Nog even terug naar de Bijbeltekst waarmee we begonnen: Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden dezer profetie, en die bewaren hetgeen in dezelve geschreven is; want de tijd is nabij (Openbaring 1:3). We gaan deze profetie lezen en horen, maar hoe kan het ook bewaard worden? Laten we tijdens het lezen van Openbaring:
- Het serieus te nemen: hoewel we niet alles begrijpen, is het wel realiteit. Openbaring vraagt om geloof;
- Het doel in het oog houden (zie leeswijzer 2);
- Extra acht slaan op wat er geschreven wordt over de Heere Jezus. Hij is in Openbaring de Koning, de Rechter, de Bruidegom, het Lam van God. Hij is de Hoofdpersoon;
- De boodschap van het Evangelie en van wat we lezen in Openbaring vertellen aan anderen (ook als dat weerstand oproept);
- Ons bewust zijn van en weerstand bieden aan maatschappelijke ontwikkelingen die aan de boodschap willen afdoen.
Dit blogartikel werd geschreven door Elise, gebruik makend van het boekje ‘Openbaring begrijpen’.
Geef een reactie